Hur ändrar man en vana - Vill du ha snabbare resultat? Leo Eid AB

Hur ändrar man en vana

Hur ändrar man en vana

Vill du tjäna mer pengar? Vill ha bättre relationer? Starta företag? Träna? Äta hälsosamt? Så varför agerar vi inte i linje med det vi vet?

Många människor som jag har jobbat med är väldigt medvetna om vad som bör göras men det dyker upp en del ursäkter under resan och efter ett tag så återgår man till sina gamla vanor.

Så frågan är vad har du för ritualer/vanor idag? Hur ser din morgon ut? Dricker du kaffe och läser tidningen varje morgon? Tränar du 6 pass i veckan? Det vi gör om och om igen blir våra vanor.

Vilka vanor vill du skapa?

När du upprepar ett beteende om och om igen förstärks till slut nervkretsarna i din hjärna. Du blir van att agera på ett viss sätt och du behöver inte tänka ut hur du ska göra det eftersom din kropp minns exakt hur den ska göra för att känna på ett viss sätt.

Ett exempel är när du lärde dig köra bil, hur mycket behövde du ha koll på från början? Var känslan överväldigande? Du skulle ha koll på fartmätaren och på vägen, växla, backspegeln, sidospegeln och allt detta var en gång i tiden stressigt för dig. Idag när du kör vi så kan du göra allt detta utan problem, allt sker automatiskt.

Hur ändrar man en vana

Vanans 3 steg

Vanor följer ett viss mönster

1. Trigger – det som aktiverar din vana

2. Vanan – Rutiner, handlingar

3. Belöning – Det du tjänar på att ha dessa vanor

Dina vanor är extremt starka och du kommer inte släppa de över en natt. Här får du 3 tips på hur du kan skapa nya vanor.

Läs också Så blir du framgångsrik

1. Behovet

Om du vill ändra ett beteende/vana och installera ett nytt behöver de vara likvärdiga. Det nya beteendet behöver ha samma intensitet i känslan eller starkare annars kommer din hjärna återgå till den gamla vanan. Hjärnan undviker smärta och söker alltid njutning.

Skriv ner + och – med ditt gamla beteende och gör på samma sätt med ditt nya beteende. Kom ihåg att du har alltid ett syfte med varför du gör som du gör.

Dina resultat som du har idag är tack vare dina vanor så vill du ha andra resultat behöver du skapa nya beteenden.

2. Miljön du vistas i

När du har agerat på ett viss sätt i flera år så finns en risk att allting går på autopilot. Hjärnan automatiserar för att spara energi till livsavgörande beslut. Hjärnans funktion är inte att göra dig lycklig utan att se till att du överlever.

Det som kommer påverka dina beteenden är vart du bor, vilka du umgås med, vad du ser i ditt inre och vilka ord du använder varje dag. Det är mycket lättare att falla tillbaka i samma mönster när dina vanor och omgivning är som innan. Det som kommer göra stor skillnad i ditt liv är små förändringar. Ett litet steg i taget.

3. Uppdatering av ditt nya JAG

Det är väldigt lätt att skifta sina beteenden och ibland är det lätta är det svåra att göra. Kom ihåg att all stress kommer trigga dina gamla beteenden och du kommer gå tillbaka till det du känner dig trygg med. En förändring kommer skapa oro, förvirring för att sedan skapa acceptens och trygghet. Enligt den nya forskningen så krävs det 66 dagar för dig att installera och automatisera ett nytt beteende.

Dina första 21 dagar kommer du behöva lägga 80% av din energi på ditt nya beteende för det kommer kräva medvetenhet, närvaro och mod. Så du behöver implementera ditt nya beteende varje dag och gärna flera gånger om dagen. Om du försöker göra det 1 gång i veckan så är det en ovana och det kommer ta längre tid att få önskat resultat.

När du vaknar så är den första timmen väldigt viktig för dig och det är då som du är mest mottaglig för ny information. Undvik nyheterna på morgonen under denna period. Visualisera ditt nya beteende varje morgon, se dig själv utföra något på nytt sätt. När jag spelade fotboll var detta standard med visualisering, detta hjälpte oss att förbättra våra prestationer och få resultat mycket fortare. Det som kan stärka din känsla och tilltro är din inre dialog. Ha peptalk med dig själv och säg det du behöver till dig själv samtidigt som du visualiserar resultatet. Ju mer du tränar på detta ju starkare kommer dina beteenden fästa sig.

Tex: när jag ville införa en ny vana att meditera så visste jag att det inte kommer fungera att jag gör det en gång i veckan utan behöver maximera beteenden och strategin var att göra det varje dag samma tid för att träna hjärnan. Började med 10 minuter om dagen för att sedan öka tiden till 30 minuter efter några veckor. Samtidigt som jag fortsatte öva på att meditera så letade jag efter likasinnade och grupper som jag kunde meditera med. Inom 21 dagar hade jag fått resultat.

Så oavsett vilka vanor du vill skapa så behöver du ha tålamod med dig själv, ge dig utrymmet att träna på ditt nya beteende och det är ok att du misslyckas under resan för det kommer utveckla dig. Till slut så kommer ditt nya beteende bli en del av dig och din vardag.

Lycka till

​Vill du veta mer om våra tjänster?

Klicka här

gillade du artikeln?

Dela på Facebook
dela på Pinterest
dela på Twitter
dela på LinkedIn

Fler blogginlägg

att leva i nuet

Att leva i nuet: 3 tips

Att leva i nuet – Hemligheten till ett lyckligare liv Vad krävs det för att leva i nuet? Hur ofta är du

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

FÅ DAGAR KVAR

50% RABATT

Från dröm till verklighet

Online Kurs

ERBJUDANDE!

Rulla till toppen