En narcissist på jobbet - 7 tips på hur du ska hantera narcissisten - Leo Eid

Hur du hanterar en narcissist på jobbet

Hur du hanterar en narcissist på jobbet

En narcissist på jobbet?

En narcissist på jobbet? Har hanterar men en kollega som är narcissist? Har senaste tiden coachat personer i hur de ska hantera situationen på jobbet för att inte tappa energi eller vilja sluta. Här får du 7 tips som hjälper dig att hantera besvärliga människor.

Här video

7 tips: Hur du hanterar en narcissist på jobbet

Ignorera

Bäst sättet att hantera en narcissist på jobbet är att ignorera. En narcissist kommer göra allt för att trigga dig och få dig att reagera. Det är inte enkelt men ta inget personligt och ta det de säger med nya salt. Kom ihåg att en narcissist gör allt för att få dig ur balans och ta din energi, de vill ha en reaktion!

Håll dig till fakta

Är det något du vill förmedla till narcissisten så är det viktigt att inte ha känslor med utan håll dig till fakta och fatta dig kort.

Leta inte efter samhörighet med en narcissist på jobbet

Här det viktigt att inte leta efter deras empatiska sida eller hitta en gemensam nämnare för ju mer du försöker ju mer kommer du tappa bort dig själv. Här är risken att du utsätter dig själv för manipulation. En narcissist är duktig på att säga det du vill höra eftersom de är duktiga på känna in vad andra vill ha eller höra. Blanda inte detta med empati!!

Läs också: Hur du hanterar en narcissist

Undvik att sätta dit eller hämnas på narcissisten

Har märkt att många som reagerar har en tendens att kritisera narcissisten öppet framför andra kollegor och detta är ett misstag! Om du kritiserar en narcissist öppet så kommer kollegorna sympatisera med narcissisten och omedvetet välja offrets sida och inte förövaren. Du får inte bli förövaren i detta fall!!

Hur du hanterar en narcissist på jobbet är att agera medvetet och sluta reagera

Bli inte personlig med narcissisten

Förstår att detta är utmanande eftersom vår djupaste behov är att öppna upp och känna samhörighet med andra människor. Avslöja inte privat saker om dig och framförallt inte dina svagheter eller utmaningar som du går igenom privat.

Narcissisten kommer visa dig att du kan lita på de och narcissisten kommer ge dig råd, finnas vid din sida tills de känner att de har kontroll. Omedvetet sätter du dig själv i en svår sits eftersom din hjärna tror att personen är lösningen på dina problem.

Undvik längre diskussioner

Undvik att hamna i häftiga diskussioner med narcissisten, narcissisten älskar att missförstå dig och att du blir tvungen att förklara dig. Bästa sättet att hantera en narcissist på jobbet är att du håller dig till fakta och gå inte vilse i massa känslor för då är det kört för dig eftersom du hamnar i underläge. Våga avbryta och gå därifrån eller förklara att ni tar paus och fortsätter diskussionen när narcissisten har lugnat ner sig.

Att sätta gränser

Detta har jag pratat om flera gånger och jag tar upp det igen eftersom det är väldigt viktigt att sätta gränser. Först behöver du förstå vart dina gränser går och attackerar narcissisten dig verbalt så markerar du direkt att detta inte är ok och går därifrån. Om du står kvar så förmedlar du subtilt till narcissisten att deras beteende är ok och du har accepterat det.

Du kan säga tex: ”Det du säger nu är inte ok” och gå därifrån. Kom ihåg att prata med din chef/HR/ skyddsombud m.m.

Läs också: Hur du hanterar en energitjuv

Försök att vara så professionell på jobbet som det går och avslöja inte privata saker som kan skada dig framöver.

Många har ett beteende att man öppnar upp för vem som helst och det borde vara istället för att få kliva in i din värld så behöver man förtjäna det över tid.

Hur har du gjort för att hantera en narcissist på jobbet?

Hur går dina tankar? Dela med dig nedan

gillade du artikeln?

Dela på Facebook
dela på Pinterest
dela på Twitter
dela på LinkedIn

Fler blogginlägg

att leva i nuet

Att leva i nuet: 3 tips

Att leva i nuet – Hemligheten till ett lyckligare liv Vad krävs det för att leva i nuet? Hur ofta är du

1 reaktion på ”Hur du hanterar en narcissist på jobbet”

  1. Hej!
    Jag jobbar med en narcissist, vi hade efter min separation för 3 år sen en relation som ingen på jobbet vet om. Många gånger ringde jag i panik till min närmsta och sa att han är psykopat och han försökte många gånger sära på mig och min vän. Jag kämpade länge med att bli av honom och sökte mig till KBT. Men min frihet från honom blev vår nya kollega som han nu försöker sätta klorna i pga att hon har ett komplicerat förhållande och han gör det inte bättre för henne, han skriver många gånger till henne, ger henne komplimanger och nu när hans mamma gått bort i cancer spelar han på det såklart. Hon säger att hon är rädd att han ska ta livet av sig om hon slutar svara, men hon är heller inte mottaglig för att se hans personlighetsstörning. Han sätter henne och alla andra kollegor mot mig och jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta spela med. Här i veckan fick jag veta att han sökt samma kurs som mig och kollar på en lägenhet huset bredvid mig. Hur ska jag tänka? Tacksam för svar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen