hur du hanterar en narcissist -Tips på hur du tar kontrollen tillbaka -Leo Eid

Hur du hanterar en narcissist

Hur du hanterar en narcissist
Har du råkat ut för en narcissist? Svårt att sätta gränser? Varför är det svårt att hantera narcissister?Tänkte dela med mig lite tips på hur du hanterar en narcissist Narcissister kan finnas i familjen, de kan vara din vän, kollega på jobbet, du kan vara tillsammans med en och de påverkar dig mer än du tror.

Hur du hanterar en narcissist

Har du råkat ut för en narcissist? Svårt att sätta gränser? Varför är det svårt att hantera narcissister?Tänkte dela med mig lite tips på hur du hanterar en narcissist

Narcissister kan finnas i familjen, de kan vara din vän, kollega på jobbet, du kan vara tillsammans med en och de påverkar dig mer än du tror. Men först vill jag ge dig ett annat perspektiv så du får större förståelse gällande narcissister.

Enligt Sigmund Freud så går detta tillbaka till barndomen och vi alla föds med en narcissisk sida, allt kretsar runt oss och personligen så tror jag att den finns där för att hjälpa oss överleva. När vi växer upp börjar vi bli medvetna om vår omgivning och börjar sakta släppa fokus på Jaget och integrera oss med vår omgivning. Men vad gör att vissa fastnar i stadiet av ego och överlevnad?

Det finns säkert flera faktorer som påverkar och oftast handlar det om att som barn har en narcissist inte fått inre och yttre trygghetsbehov tillgodosedda.

Typiska tecken på narcissism

 • Överdrivna känslor av att var viktig/speciell
 • Drivs av makt, status, berömmelse och kontroll
 • Manipulerar , ljuger och utnyttjar för att nå sina mål
 • Överdrivet behov att beundran
 • Ett högfärdigt eller arrogant beteende
 • Saknar empati

Narcissister lyfter upp sig själva och pratar om hur bra de är, speciellt i relationer så lyfter de dig till en början för att senare bryta ner dig. De får dig att ifrågasätta dig själv och när en narcissists inte får som de vill reagerar de aggression för att sedan bli offer.

På djupet så behöver du förstå att egentligen handskas du med en personlighet som är rädd för att bli övergiven och deras existens är i fara (överlevnad). Eftersom de inte kom förbi stadiet (ego) så har har deras utveckling stannat och sinnet fastnat i en loop. Så för att de ska överleva så behöver de manipulera, göra dig handlingsförlamad och skapa en tro att du inte klarar dig utan en narcissist.

Vill du gå djupare och förstå kontraktet mellan narcissisten och empatikern? Klicka på videon

Tips på hur du hanterar en narcissist 

Sätt tydliga gränser

Du behöver vara övertydlig med en narcissist, säga NEJ och sätta tydliga gränser. De kommer spela på ditt samvete, skuld och din empati för att få som de vill. Kom ihåg att du inte handskas med en vanlig/normal person utan en narcissist.

Involvera dig inte i deras projekt

Kom ihåg att deras spel går ut på att dra in dig i deras värld och ju mer du blir inblandad i deras projekt ju svårare blir det för dig att ta dig ur. Kommer krävas mental styrka. Undvik inbjudan till tillställningar, ta inte emot gåvor, middagar m.m för det hjälper dig att ha distans.

Det är inte ditt fel

En narcissist kommer göra allt i sin makt för att du ska ta på dig skulden och du kommer aldrig vinna eftersom i slutändan kommer det ändå vara ditt fel. Stärk din självkänsla och tro på dig själv.

Ha distans

Ha stunder för dig själv där du får tänka och få perspektiv på saker. Kom ihåg om du har en narcissist runt dig så kommer de inte få vara ifred. Har du någon du kan ventilera med? Lever du med en narcissist så rekommenderar jag att du pratar med en samtalsterapeut

Lyssna på din känsla 

Dina känslor kommer ge dig en obehagskänsla när de pratar om något och det är tecken på att du håller på att bli manipulerad. De använder din empati för att få tillgång till dig och kontrollera dig. Så fort du får obehaget välj att inte lyssna, avbryt deras mönster med att säga tex något som inte har med samtalet att göra. Tekniken är att lära sig höra utan att lyssna!

Ge upp spelet Hjälpare och Offer för att bli fri

Narcissister är duktiga jägare och du är deras byte. De livnär sig på din energi, rädsla och hoppet om att det kommer bli bättre. Eftersom du är Empatisk så är du måltavla för dessa personligheter. När du bryter mönstret hjälpare och offer så kommer narcissister inte påverka dig eller dras till dig mer. Eftersom Narcissister livnär sig på andras energi så kommer de gå vidare för att hitta en ny person.

Läs också: Dejtar du en kvinnlig narcissist?​

Vill du ha fler tips? Ladda ner checklistan nedan ( Verktyg att hantera besvärliga människor)

 

HUR DU HANTERAR

Hur du hanterar en narcissist

EN NARCISSIST

Här kommer du ta del av strategier som fungerar mot en narcissist. Förutom Checklistan så kommer du få tips och verktyg varje vecka för att stärka dig. Ladda ner checklistan

Kostnadsfritt

Hur hanterar du narcissister? kommentera gärna och dela gärna bloggen så fler får tillgång till verktyg att hantera narcissism. // Leo

gillade du artikeln?

Dela på Facebook
dela på Pinterest
dela på Twitter
dela på LinkedIn

Fler blogginlägg

att leva i nuet

Att leva i nuet: 3 tips

Att leva i nuet – Hemligheten till ett lyckligare liv Vad krävs det för att leva i nuet? Hur ofta är du

47 reaktioner på ”Hur du hanterar en narcissist”

   1. Jag har insett att den jag trodde var min framtida underbara sambo är en narcisist. Vill inte kategorisera men har nu förstått att det handlar om det här. Lever i en total mardröm. Undrar vad jag ska göra då jag måste bo med honom tills jag får tag i en lägenhet.. Är så rädd att han ska göra mig mer illa än vad han redan gjort.. (verbalt) ??

    1. Hej Anki,
     Jag har levt ihop med en narcississt i 13 1/2 år. När jag hört Leos video inser jag att jag hade varit den empatiska som han dragits till. Ända tills för ca 1 år sen då jag började vakna, insåg att hans destruktiva beteende aldrig kommer ändras. Det går inte att få bort med din kärlek, för slösar du den äter han den bokstavligen och du får allt rakt upp i ansiktet, vänt mot dig när du börjar ta plats och visar egen vilja. Han måste vara den som bestämmer och styr. Du måste underordna dig och lyda. Det är väl när man känner sig så sårad och stött i kanten man börjar vakna och ditt jag säger ifrån ”ska det verkligen vara såhär, ska jag ha det såhär?” Du börjar genomskåda honom, han är ganska förutsägbar. Som Leo sa han tar sig upp genom att trampa ner dig. Han stjäl din energi. Han anklagar dig för saker som du tillslut inser att det är sig själv han pratar om, anklagelserna stämmer inte överens med din syn på dig själv. Du kanske börjar känna dig osäker, vet inte vad som är rätt och fel av vad han säger om dig, du vacklar. Gör inte det! Din intuition är riktig. Han är störd, inte du.
     Jag lämnade min man för 3 veckor sen. Det passade honom inte, hans självkänsla har fått en smäll. Men jag behövde rädda mig själv ur fångenskapen. Sök alla möjliga kontakter ute som bekräftar dig, vänner familjemedlemmar som bygger upp din styrka och självförtroende. Saken är den att min mans avundsjuka var så stor att att han isolerade mig från mitt umgänge eller försökte få mig tro att jag inte var omtyckt, vilket naturligtvis inte stämde.
     Mitt råd, gör en plan över hur du ska lämna honom och när och berätta ingenting. Narcissister har en svaghet att de tror man litar på dem. De är inte alltid så smarta som du tror. När du har din lägenhet klar eller ett ställe att bo tillsvidare, ta dina grejer när han är ute eller sover och bara gå. Landa i din lägenhet eller tillfälliga boende, slicka dina sår, vila och tänk framåt! Så skönt att du kommit till denna punkt, eller hur? Skäm bort dig och unna dig saker och ting. Se till att lagt undan och sparat lite pengar så du aldrig måste be honom mer.
     Bryt inte upp hastigt i affekt eller under ett gräl för om han känner vibbarna att faran finns att bli övergiven och lämnad kommer han sitta in stora övertalnings- och manipulationsregistret, ge dig skuldkänslor etc etc för att få dig att stanna kvar. Som sagt, planera din avfärd lugnt och genomtänkt, vänta ut ett tillfälle han inte är på offensiven och gå övertygad. Du kommer tacka dig själv. Sträck på dig. Du har ridit ur stormen. Som Leo sa, han kommer INTE ändra sig, han söker upp ett nytt empatiska offer. Du är nu värd något mycket bättre. Lycka till.
     Charlotta

  1. Har förstått att jag har en narcissist väldigt nära mig och har fortfarande. Jag kan aldrig säga rakt ut till denna person när jag tycker hen har fel .Hur ska jag göra ? Hens reaktion om man inte håller med är obehaglig och de är helt omöjligt att inse att hen har fel .De är bara jag som har fel .Hur ska jag agera i dessa situationer?

   1. Hej!
    Insåg häromdan att en av mina vänner har en Narcissistisk störning. Vi är ett stort gäng som umgås på olika högtider o andra tillfällen. Så det är svårt att göra sig ovän med denne pga att det är nog tyvärr jag som är offret och de andra säkert inte råkat ut för hennes utnyttjande och förnedring. Det skulle vara bli konstigt. Googlade på anledningen till att någon köpe samma saker som du själv har. Sedan verkar helt oförstående till att det är samma. Jaha…är det sådan du har! Är ett vanligt svar. När jag Sedan halkade in på Narcissism föll alla bitar på plats.
    Det som jag tycker är svårt är att det inte verkar vara någon annan som lagt märke till dessa sidor. Förutom att hon är grälsjuk, uppmäeksamhets junkie, har aldrig fel…
    Men tack vare att denne är i toppen av hierakin i vårt gäng vågar ingen säga ifrån.
    Det går bra! Men jag tar distans för att inte bli för utnyttjad.
    Oj! Långt inlägg.

  1. Grattis att du tog dig ur, det har jag med efter 13 1/2 år – för tre veckor sen. Vilken lättnad, vilken frihet.
   Inse att du är en segrare. Lycka till framöver!

 1. Fantastiskt tydlig och bra sammanfattning. Inser att jag känner minst en sån här person. Anat har jag absolut gjort ett tag. Barndom, agerande… allt stämmer. Lite mentalt armlängds avstånd kommer det att bli i framöver. Stillsamt (jag är stark som en uroxe inne i huvudet, ta i trä) återta det jag släppt efter under senaste året. Hade faktiskt redan börjat dra gränser och rensa upp innan jag läste/hörde detta. Vänskap, vaksamhet, vetskap och nyfikenhet (jobbar med människor och vill ju också lära mig!!)… och stillsamt dra sig bakåt. Sätta samma gränser som brukar funka automatiskt i andra relationer. Håll tummarna för att detta funkar! 🙂

 2. Så oerhört bra o lärorikt att lyssna på dig.
  Gav mig oerhört mkt att ta till mig.
  Är ju själv väldigt empatisk.
  Så tack så hemskt mycket
  Mvh Ola

 3. Hur ska jag hantera min dotter (35 år) som har narcissistisk beteende, svårt som manna att ta avstånd å hon är ensamstående mamma till 2 barn o behöver mkt hjälp

 4. Jag är en empatisk person som träffade en man jag misstänker är narcissist. I början var allt helt fantastiskt, han hade aldrig varit så kär, allt föll på plats med mig, han höjde mig till skyarna. Han fick mig att känna mig otroligt speciell och jag föll som en fura. Han pratade om tidigare tjejer som ”psykfall” som han fått blockera på sociala medier. Människor i allmänhet var idioter, körde bil dåligt, hade ingen koll eller moral eller någonting enligt honom. Han har en betydande position på sitt jobb. Jag var sårad sedan en tidigare relation och har svårt med tillit och ifrågasatte honom några gånger när han betedde sig knepigt, vände bort telefonen när det ringde osv. Jag hade bestämt mig för att inte se mellan fingrarna med sådant för att dra en tydlig gräns för mig själv. Detta rämnade hela hans bild av sig själv och han tog distans och blev kall. Han valde att gå från så himla kär till att göra slut men ville gärna ha mig kvar som vän. Jag var väldigt stöttande, han är en sådan som växlade mellan att vara överlägsen och världens största offer. Spelade på sin svaghet för då fick han min fulla uppmärksamhet. Det funkade inte för mig och jag sa ifrån. Då blev han så kränkt och blockerade mig överallt. Så nu är väl jag också ett ”psykfall” som inte spelade med i hans spel. Har fått höra i efterhand att han gjort såhär med minst sex andra tjejer i min stad. Fort fram, superkär, sen bli kall och bryta.

  Jag ältar och känner mig fortfarande förvirrad. En månad har gått utan kontakt. Jag tror han ser mig som en ”ond” människa och jag borde inte bry mig för jag såg hur svag han är bakom allt det där. Men det väcker också min empati. Ibland är det till ens nackdel att vara så himla förstående.

  Mycket bra och tänkvärt inlägg. Tack!

  1. Hej Maria ,

   Det är så narcissister jobbar. Tror att fortsätt vara ”No contact” och eftersom du har upplevt obehaget fram och tillbaka så tror ju din hjärna att han är din räddning ( Du kan läsa mer om Stockholm syndromet). Tack för din delning // Leo

   1. Tack Leo!
    Att jag inte tänkt på det innan. Det traumatiska bandet är ju typ samma sak. Jag har bara inte kommit fram till hur jag ska förhålla mig till det som hände. Men det förklarar ju en del.
    Inbillade jag mig alltihop? Sådana tankar kommer. Men jag VET att han är sjuk och att jag har rätt. Han var inte bra för mig. Nu ska bara tiden få göra sitt och jag ska öva att tänka på rätt sätt när mina tankar skenar iväg.

    1. Det är inte ditt ”fel”.. Vet hur man gör när man är empatiker ” Kunde jag har gjort det annorlunda?” ”Tänk om…” De är duktiga på manipulera och det är inte lätt att upptäcka spelet från början. Omgivningen har redan gett dig svaret och du kan inte rädda honom! När vi ger upp hoppet om.. så blir vi fria så ibland är det bra att ge upp och gå vidare! Personen som kommer göra dig lycklig och är lösningen på dina problem är DU!

     1. Hej
      Önskar att jag var så stark och förstod.
      Hade samma helvete, dock i 13år och har barn med hen.
      Ca 2 år sen men lever fortfarande i ”Stockholm syndrom”, kommer aldrig gå tillbaka men saknaden var endå olidlig nu under tex julen och nyår.
      Och barnen är direkt som andra människor när man lämnar, stänger av och lyder.
      Hemskt men maktlös då det är förtal att ens nämna anklagande med narcissistiska symptomer!

      All styrka till oss och Leo jag är så glad att jag hittade din hemsida.

 5. Hej jag vet det höres lite dumt ut. Men jag e så arg for at jag föll i en sånn fella. Jag trodde alt han sa och han behandlade mej så bra i början. Sen när jag blev gravid totalt förandade han sej . Nu 3 år efter ser jag at han e en stor narcissisten . Han sög ut all min energi och fick folk emot mej. När han var problemet i vårt förholdane , kunne gå ut att festa vär med tjejar , knarka osv. Sen vände han om at det va mitt fel at han kunne gjöra så her på grunn av jag inte gav han nog kärlek.. det var et stort stress med han. Nu sitter jag her bittert och forsöker att ta mej ut från detta ektenskapet. Kan man konfrontera en narcissist om at han e narcissist ? Kan dom bli betre med terapi? Fins det något sett att knäcka dom?

  1. Hej Sara,
   Tyvärr så går det inte att konfrontera en narcissist och de kommer neka eftersom de är perfekta. Vissa kan bli bättre om de väljer att ta tag i saken. Men hoppas inte utan det tar tid och tror att det är lättast att släppa och gå vidare med ditt liv. / Leo

 6. Hej! Är så glad att jag hittat hit.
  Jag fick mitt första barn för 7 månader sedan, det var då, min svärmor visade en helt ny sida. Mitt barn var 3 dygn gammal och det första hon kommenterade när hon kom hem till oss var att jag hade mage kvar och började kritisera oss för att vi inte hade fått barnet att sova i vaggan ännu. I detta oerhört sköra ögonblick som nybliven mamma försökte jag väldigt snabbt bestämma träff för att prata med henne om en rad olika incidenter, likt detta fast mer subtilt ex, sur, arrogant, besviken alla de gånger hon träffade oss och vårt barn. Det visade sig att hon bland annat var besviken över att hon inte fått hålla vårt barn första gången. Barnet sov då i min famn och jag tänkte inte ens tanken att min svärmor skulle kunna vara brsviken efter att hon första gången fått se sitt barnbarn. När jag tog på mig allt ansvar att försöka lösa det med svärmor, då min man ansåg att det var min konflikt att lösa och ställde sig helt utanför när jag försäkte sätta gränser för att återhänta mig från förlossning etc…detta har nu fortsatt och eskalerat. Jag har just nu ingen kontakt med svärmor för att läka efter allt det hon hann utsätta mig för som tyvärr blev ett trauma på grund av mitt sköra tillstånd. Det har tagit lång tid att förstå att hon är sjuk. Men har börjat sätta ihop pusslet mer och mer.
  Problemet är att min man inte förmår stå emot sin mamma som är väldigt duktig på att göra livet surt om man inte gör som hon vill. Detta erfar jag hela tiden. Hon skickar sms med ultimatum om att hon ska bryta kontakten osv. Tagit bort oss från insragram för att senare tagga oss i inlägg att hon saknar oss och en massa hjärtan.
  Jag har tyvärr fått ta all skit och är den enda som står upp mot denna människa. Hela familjen är medberoende och går hennes ärenden. Hon har också börjat sprida lögner om mig till sina kollegor och människor i hennes omgivning för att få stöd och empati.
  Jag får panik varje gång hon hör av sig…väldigt ofta genom enormt mycket gåvor till vår dotter. Hon syr och virkar massor av saker som hon ibland skickar med min man eller på posten. Hon gör tvärt emot vad jag tidigare önskat ex. Gillar inte rosa till min dotter då det är så sterotypt. Nu är nästan allt i rosa och hon lägger ut grejor hon gjort i sociala medier för att visa hur fin och gullig hon är. Alla gåvor känns som övergrepp och det är väldigt jobbigt att behöva ha allr hemma. Det fyller nu en hel garderob. Finns det några bra tips på hur man i konkret form ska bemöta en sån människa, för jag antar att jag kommer behöva möta henne någon gång i framtiden efrersom det är min mans mamma och han inte orkar bryta kontakt och ej heller har insikt om problematiken.

  1. Hej Ida,

   Tack för din delning och vilken utmaning. Förstår medberoendet och det ligger ju hos din man att kliva ur beroendet och skulden för att sätta tydliga gränser. Kanske ta paus från relation till sin mor ett tag och det vikigaste är att du står på dig fast att det känns jobbigt. Har du fler frågor maila mig gärna på info@leoeid.com

 7. Hej! Tack för en bra sida och upplysande videor. Kom till insikt igår att det finns en narcissist i föreningen där jag är medlem. Som pedagog markerade jag instinktivt gränser när han klev över dem (Vi spelade brädspel och när vi gjorde drag som inte passade honom skrek han flera gånger ”Fan ta dig!” åt mig och de andra spelarna, och när jag markerade det felaktiga i det gjorde han inte så i resten av partiet). Han krävde dessutom regeländringar som gynnade honom – även där markerade vi att vi inte ställde upp på det.

  Jag undrar hur man skall bemöta de uppenbarliga lögnerna han drar… förra gången vi spelade spel för några veckor sedan stoltserade han med hur mycket högskolepoäng han läst in – vilket var en summa som inte var trovärdig utifrån hans låga ålder…. igår nämnde han återigen sina högskolepoäng, men nu var de sex(!) gånger så många. Räknade ut att det skulle ta över 20 år att läsa in så mycket poäng om han så läste tre kurser parallellt varje termin. Skall man påpeka det absurda i alla hans märkliga och bombastiska påståenden eller låta det bero?

  Slutligen en sista fråga: Han har nämnt att han har en flickvän, och efter att ha sett videorna och läst kommentarerna här, och dessutom läst runt lite på andra platser blir jag orolig för henne -om hon finns, alltså. Killens trovärdighet är ju noll. Hur kan man hjälpa henne isf?

  1. Hej Lars,
   Som du märker så är det en hel del lögner och de kommer alltid med ny information och till slut blir man förvirrad. Varför han gör så är för att hela tiden visa hur överlägsen han är och alla andra är mindre värda. Du får ta det narcissister säger med nya salt. Lägg inte energi på att lösa något för de är inte intresserade av att lösa sin situation eller lögner. Sen om han har flickvän eller inte, svårt att säga och ifall det är så? Vad kan du egentligen göra? Hon kommer upptäcka det förr eller senare hur det ligger till.

   Viktigaste här är att inte slösa energi på fel saker och risken är att du tappar dig i allt detta.Ha distans helt enkelt! Hoppas detta hjälper dig annars får du gärna höra av dig och tack för din feedback!!

   1. Tack för snabbt svar. Nästa gång vi har spelträff där han dyker upp kommer han säkerligen vilja spela vid samma bord som mig. Hur avspisar jag honom på smidigast vis?

    Funderar på om det vore bäst att helt enkelt säga att jag upplever att han och jag inte är kompatibla med varandra och att jag inte vill spela med honom för att han tar för lång tid på sig när han gör sina drag. Spelet vi spelade senast skulle ta 1 1/2 timme, men det tog istället 3 timmar. Jag vill helt enkelt kunna få tid att spela fler partier under en spelkväll.

    Kommer en narcissist kunna acceptera detta raka och sanna skäl?

 8. Tack! Jag saknar dock ett avsnitt om hur man får en narcississt att förstå problemet. Min pappa visar tydliga drag och jag försöker sätta gränser. Men han vill inte förstå fast jag varit väldigt uppriktig. Jag har sagt att han behöver gå i behandling om han ska va en del av vårt liv, men det vill han inte – han tror inte på terapi. Men ändå fortsätter han höra av sig och liksom lägga problemet i mitt knä, att jag ska ordna att det är synd om honom.

  1. Eftersom de har en världsbild av att de är perfekta så kan de inte ha fel eller se sina brister. Tror nyckeln för dig är att sluta hoppas eller försöka hjälpa. Du kommer bara bygga på känslan av att inte vara tillräcklig. tror också du behöver titta på vart går din gräns ? Gränsen mot dig själv?

 9. Äntligen! Bästa förklaringen jag hört!
  Nu förstår jag mönstret och att det inte är någon idé att gå och vänta på att narcissisterna ska ändra på sig.
  Mycket tid och energi har gått åt att grubbla över deras beteenden. Och att jag som ”empatiker” fastnar i det här mönstret, men kan göra något åt det 🙂

 10. Tack för bra video!
  Har just insett att jag har en kollega som är narcissist. Hur väl av de typiska beteende för en narcissist stämmer med hennes och att hennes beteende påverkar så otroligt mycket på stämningen på jobbet.
  Kan deras beteende bli värre när det är mera orolig på jobbet? För hennes har escalerat den senaste tiden.
  Nu vet jag hur jag ska bemöta det så bara att börja göra det i praktiken och att inte låta sig påverkas så personligt av hennes beröm och nedtryckning, som blir det svåraste.

 11. Hej, superbra info! Stämmer rätt mycket på min man och jag själv är högkänslig. Har tagit mig många många år att förstå st. Vet ej om min man är utpräglad narcesist eller har drag av det. Jag har lidit under åren eftersom han har använt makt , pengar, förminskningar, kränkningar , lögner osv. Nu är han en äldre herre med flertal sjukdomar bakom sig och hans självbild har krackelerat totalt. Jag har ställt upp för honom alla år med detta, kanske inte av kärlek utan medkänsla, har inte haft mod att lämna honom. Han har alltid attraherat kvinnor och nyligen fick han kontakt med en gammalt fan via FB han inledde en själslig

  kontakt där han fick uppskattning , stimulans till sin dåliga självkänsla och även beundran . Av nån underlig anledning hittade vi tillbaka tillvarann under en kort tid eftersom jag gav honom näring igen och uppmärksamhet och jag älskar honom för den han är innerst inne och hoppades att han skulle ändra sig. Han visade mig sin sårbarhet och visade mig sin själ. Men det handlar bara om honom och hans sårbarhet det finns inte plats för mig överhuvudtaget . Hans skam och skuld vill han inte äga till något pris och använder den till att föra över den på mig. Jag är så påläst idag och har jobbat med mig själv så många år jag förstår problematiken vet att jag måste öppna upp och ta plats mera.
  Han är fantastisk mellan varven och bejakande som person och talar om hur mycket han älskar mig och i nästa moment kommer reptilhjärnan igång med psykisk misshandel. Kastar mig på sophögen !
  jag ingen tillit eller tilltro längre utan känner mig så fruktansvärt trött och energilös.
  Tycker så synd om honom och önskar att jag kunde få honom att förstå att han skadar sig mest sig själv / Ann

 12. Hej,

  har läst så många otrohetsberättelser verkligen letat, men kan inte hitta någon som min. Min handlar om att jag i över ett års tid träffat mitt livs kärlek, och min kärlek har träffat sin i mig, vi har aldrig tvivlat på detta, en enorm kemi en enorm förståelse för varann samt kompletterar varandra till fullo samtidigt som allt bara klaffar. Är 49 år och är sedan 3 skild från ett 20 år långt förhållande med mina barns pappa. Är varken naiv blåögd eller särskilt desperat att träffa någon tvärtom fick han kämpa ganska så bra innan vi började träffas. Vi har varit konstant nykära, messat, ringt, pratat 20 ggr/dagen när vi inte kunnat träffas träffats så ofta vi bara kunnat byggt upp ett liv som särbos planerat resor semestrar och framtid, fungerar toppen med våra barn. Den som varit drivande är han men jag har fallit som en ”fura”. Skall tillägga jag är en intelligent framgångsrik person med stort socialt liv och framgång även privat med mkt vänner ganska så självständig. Har en framgångsrik karriär inte för att de kanske betyder något men jag vill framhålla jag har mycket med olika personer att göra, låter mig inte luras så lätt. Trodde jag….

  För tre veckor sedan fick jag reda på att han haft andra kvinnor parallellt med mig – i stort sett hela tiden. Olika typer av relationer, ngn kort ngn på nätet ngn mer fysisk… har räknat till 8 st men tror det är toppen på isberget. Det blir en väldig lång historia att berätta allt, men har har ljugit om att han inte lämnat sitt ex, de hade ingen sex eller så men medan han sa till mig de var över så levde som kärleksfulla sambos. Parallellt med vår kärlekshistoria – när vi var som kärast – så träffade han en kvinna på skidresa med sin son… de hade ett förhållande i 9 månader och hon trodde hon var den enda. Han har haft en sexuell kontakt med en kvinna från nätet där de träffats i en bil på en parkering. Han har haft en relation med en kvinna innan han träffade mig (när han bodde med sin fd sambo) som han träffade på en sommarsemester med sina barn och var otrogen med mot sin fd sambo. Det tog slut mellan dem när vi hade träffats 2 månader. Men han har varit noga med behålla kontakten trots hon träffat en ny, hör av sig, vill fika, inte sagt att han träffat mig. Sagt han är singel. I juni – när vi håller på inreda hans lägenhet i syftet att jag skall flytta dit med på sikt – lägger han ut en kontaktannons på dejtingsida, säger han är nyseparerade och söker närhet med EN kvinna. Då nätchattar han med dem samt träffar några, ingen fullbordad sex men grovt hångel i parker och på parkeringar samt otroligt mkt sexuellt via telefon. Vi har en fantastisk relation parallellt, träffas så fort vi kommer åt men bor 6 mil ifrån varann samt har ju barn på varsitt håll så de dagar vi inte träffas så ägnar han sig åt de andra. Ljuger om att han skall iväg på annat och åker till Oslo över dagen för att ha sex, så fort jag är iväg på privata eller jobb saker så planerar han ngt med den andra.

  Jag vet nu vad ni tänker, hur dum är hon? Hon måste väl ha förstått? Ja, jag har haft manskänslor och varje gång har jag reagerat på dem. Jag är ingen tyst försynt kvinna jag är inte rädd för att prata jag är väldigt öppen och framåt och stark så vi har pratat. Varje gång har han övertygat mig om det absolut inte är något att vara rädd för. Ibland genom ännu starkare kärleksförklaringar ibland genom att projicera på mig, få det till att det är mig det är fel på att jag inbillar mig och är överdrivet svartsjuk. Jag är väldigt trygg i mig själv och har aldrig haft problem med resande man eller otrohet tidigare och ville verkligen inte vara en besvärlig typ. Plus de kärleksförklaringarna…. och vårt fantastiska liv! Klart han inte var otrogen!

  Men det är just det som skiljer min historia…. från alla andras. Här finns ingen som tröttnat eller fallit ifrån varandra pga tristess det finns inget par som inte kan prata om allt eller räds för att prata känslor sex och relationer. Här finns ett par som har sjukt stark kemi kärlek och som bara fungerar 110% på precis alla plan. Och som verkligen gjort allt för att träffas så mkt som möjligt levt familjeliv och engagerat oss i våra resp barn.

  Jag har självklart lämnat honom. Och självklart förstår jag att det jag trott varit vår framtid det har bara varit en illusion skapad av en extremt skicklig manipulativ person. Men det hjälper inte. Jag har älskat honom mer än jag älskat någon. Just nu förstår jag inte hur jag skall kunna träffa någon som jag kommer känna likadant för. Men jag kan ju inte leva med någon som kan psykiskt misshandla någon som han gjort.

  Men han vill ha mig tillbaka. Vill ha en andra chans. Säger att han varit snett ute hamnat fel varit i ngn form av sjukdom. Men när jag lämnade honom vaknade han upp insåg att han kan inte heller leva en minut utan mig. Han gör vad som helst går i terapi tillsammans vill ägna resten av sitt liv åt att göra mig trygg, att visa sin kärlek.

  Först så visste jag ”bara” om den långa relationen med Norskan.Dog nästan det var det värsta jag varit med om.Men insåg även hur mkt han ångrade sig samt att det vi har – det går liksom inte att fejka. Så vi åkte iväg en helg bara pratade och jag sa om du lägger alla korten på bordet – precis allt -så att jag vet vad vi behöver lägga bakom oss – då kan jag tänka mig prata med dig, ge oss en chans. Jag lovade inget men ville verkligen försöka. Han bedyrade allt fanns uppe och att fom nu är det enbart ärlighet som gäller. Vi grät älskade och kände att alla känslorna fanns kvar, jag bestämde för att ge det en chans pga det, att tillsammans ta dag för dag och ha som mål att gå stärkta ur detta utan några hemligheter. Det har man ju hört att det kan få den effekten med! Detta var hans argument och jag höll med. Vi kan inte ignorera våra känslor.

  3 dagar senare fick jag reda på dejtingsidorna…. sedan berättade han själv om de andra efter att jag blockat honom helt och sagt att endast om han berättar allt – så kommer jag svara på mess och talsamtal. Då lade han fram det som han säger är allt. dvs 8 st mer eller mindre sexuella relationer samt närhet, parallellt med mig. Jag är väldigt orolig detta är toppen på isberget trots han säger det är allt. Har hittat kondomer i hans jobb väska – han jobbar på annan ort 2-3 dgr/vecka och det är fler magkänsel situationer än vad som blivit förklarade.

  Så jag har valt att lämna. Så klart. Men flera gånger för han ringer skriver vill att jag kommer på semestrar som vi bokat ihop med barnen, det är väldigt dramatiskt för de blir ju också inblandade. Det är så lätt dras in igen. Vi älskar verkligen varann. Det är så mkt känslor och jag har aldrig mått så dåligt över att förlora någon sedan min far dog. Men är ju inte dum kan ju inte fortsätta utsätta sig för sådant och alla säger ju att notoriskt otrogna är skadade och oreparerbara. Men kan ändå inte låta bli att undra… varför försvinner inte mina känslor och varför saknar jag vår potentialla framtid som jag trodde vi skulle ha? Kan det vara som så att han verkligen har vaknat upp och är sann i det det han säger att han inte kan leva utan mig och vill ägna resten av livet åt att göra precis allt? Gör jag fel, tackar jag nu nej till mitt livs kärlek pga detta borde jag gett honom chansen – igen? Kan en sådan person ändra sig? Han har haft så svårt säga sanningar…. enbart när det blivit bevisat, vad är det som säger han kommer säga sanningen i framtiden?

  Som sagt – har nu gråtit i flera veckor pga av brustet hjärta kan ej jobba tänker bara på detta och det enda jag vill är att allt skall blir bra och vi kan leva happily ever after så som han säger att vi kan göra om jag ger honom chansen. Att vi kommer gå stärkta ur det här. För en sak är säker – känslorna har inte alls försvunnit! Hur är det ens möjligt att älska någon som betett sig så mot mig? Han bearbetar mig dagligen med de vackraste orden du kan tänka dig. Vill gifta sig, ägna resten av livet åt att göra mig lycklig och trygg, säger att varför börja om med någon annan – vi som känner varann så bra och funkar så bra på precis alla plan, att det är minst chans av alla att just HAN skulle ställa till det i framtiden för han har ju gjort det och mår så dåligt över detta, kommer aldrig göra det igen. Vill boka både resor och bröllopsresor åt oss.

  Kan inte – om så bara för en sekund ibland – låta mig bli hypnotiskt indragen igen… tänka tanken: gör jag fel nu? Säger jag nej till mitt livs kärlek? Men han sade ju samma ord INNAN allt detta hemska hände. Menar han verkligen allvar nu? Är priset värt det, att kämpa för denna kärlek? Vill ju inte bli mer psykiskt misshandlad än jag redan blivit? Värsta jag varit med om. Vad skall jag göra?

  Och så försöker jag hitta fler som råkat ut för detta… kan inte hitta en enda…samtliga verkar handla om ”vanlig” otrohet pga tristess, som jag önskar att detta var ett sådant fall! Hade lätt kunnat förlåta ETT snedsteg från en man som ångrar sig om kärleken fanns. Skulle vara väldigt ”skönt” få lite feed back på hur sådana ”trasiga” människor fungerar – ändrar de verkligen på sig – samt om ngn mer har liknande erfarenheter?

  1. Känner igen precis allt du beskrev här….du är inte ensam! Blir nästan rädd för exakt hur mycket jag känner igen mig….

 13. Superbra inlägg! Väldigt tydligt!
  Har själv en liten knepig situation med en narcisisst inblandad.
  Saken är den att min sambo har en vän som utan tvekan är narcissist. Han uppfyller allt jag läser om narcisser. Har tidigare bara noterat att han är sjukt manipulativ och ”socialt smart” men börjar inse att det verkligen handlar om narcissism. Redan från början när jag lärde känna honom så kände jag att någonting inte riktigt stod rätt till. Jag kände (och gör fortfarande) mig ofta manipulerad i hans sällskap och att han spelar på känslor och liksom ”styr en” som han vill.

  För något år sedan gjorde han slut med sin flickvän för att han kände sig begränsad av deras distansförhållande och vill leva ut sig själv mer. Efter det har hela hans narcissistiska sida bara eskalerat och brett ut sig ännu mer. Sedan började han dejta utan stopp, på ett väldigt osunt sätt. Jag hoppas innerligt att de tjejer han träffar inser att de bör hålla sig borta från honom. Det är så tydligt att han bara manipulerar och leker med dem. Han visar ofta upp dem för oss på ett väldigt konstigt sätt och liksom leker mid situationerna. Det hela blir så sjukt konstigt och jag som ser allt utifrån ser att han behandlar alla tjejer som leksaker/handelsvaror typ..! Allt är ett liksom ett spel för honom och han är väldigt ”öppen” och ska liksom visa upp allt hans dejtande för mig och min sambo och det är så tydligt att hans beteende är sjukt osunt. Hoppas alla tjejer han träffar förstår fort att han är narcissist.

  Jag och min sambo har pratat en del om vår/sambons vän och hans beteende sedan han har börjat eskalera i sitt beteende det senaste året och min sambo håller med om att det är väldigt sorgligt och osunt. Men jag vet också att han vill ha kvar den där vännen i sitt liv. Jag tror dock inte att det är så jättesunt även om jag kan förstå eftersom de har känt varandra väldigt länge och ofta har det trevlig tillsammans när umgänget inte berör vännens osunda sidor.

  Jag känner starkt att jag liksom vill styra undan den här narcissisten från mitt liv men det är ju svårt eftersom att det typ är min sambos bästa vän. Jag har aldrig pratat men min sambo om den här vännen ur ett narcisisst-perspektiv, dvs jag har aldrig sagt att jag faktiskt är stensäkert på att han är narcissist.

  Har du några tips hur jag kan hantera detta? Är det dumt att prata med min sambo är tala om för honom att jag är säker på att vännen är narcissism?

  Det känns som att han mest troligt kommer att finnas kvar i våra liv så isf, har du några ytterligare tips för att hantera den här nära vännen i framtiden?

 14. Hej. Jag lyssnade på din video. Min story är för lång att skriva här och jag behöver verkligen hjälp skulle du kunna skicka mig ett email så jag kan förklara allt från början till slut mvh Marlene . marlenehalvarsson37 @hotmail.com

 15. RoseMarie Rönnqvist

  Du får gärna Maila mig fler tips på hur jag som empat kan göra för att kanske få det att funka. Måste jag springa på gymmet, vara omtyckt av alla runt omkring honom, hur gör jag mig mindre ”tråkig” ? Har som märkt att han oftare kan bli så irriterad på mig bara för att jag kanske avbryter honom me en fråga. Speciellt om jag inte uppfattat allt rätt..
  Tacksam för tips och svar för att kanske få behålla min kärlek till viss del iallafall.

 16. Fy fan va sjuk det är igår jag fick veta min ex är sån. Han är inte tillsammans med mig men jag blev som en hund och skrev varje dag och sa jag gör vad som helst för dig. Han bor i annat land och jag får knappt prata med en annan person som tillhör annan kön. Han kallar mig hora höger och vänster och sagt flera gånger han han är glad att jag inte där när han har blivit så arg på mig för då hade han överreagerat. Det tolkar jag som slå mig.
  Hur får man en sådan person springa efter dig. Det är min fråga,

 17. Hjälpsamt

  Har brutits ner av en i 12 år. Familj och vänner bortplockade. Gav mig tron att jag inte hade någon annan än honom om jag lämnade honom. Att jag inte skulle klara mig själv. Hemska vredesutbrott när jag ”ifrågqsatte” honom. Han var den enda jag kunde lita på.
  Jag kände mig ofta fången i mitt eget hem.
  När han så var otrogen, skaffade en flickvän till, som inte gått ut gymnasiet än (han över 30) och skyller det på mig när jag upptäcker det. Då var det nog. Då fick jag min chans att lämna honom. Han fortsatte dock ändå skylla på mig, qtt det var mitt fel att det blev såhär för det var jag som valde att flytta. Inte fel av honom att ta en flickvän till efter 12 år.

  5 år senare går jag ut med hur lycklig jag är, hus, bröllop, bebis… BOM. Då drar han mig till tingsrätten. För jag får inte ha det bättre än honom. Efter 5 år.

  Så därför läser jag nu på hur jag ska hantera honom inför mötet. Han ska inte få förstöra mitt liv igen. Mina vänner hade väntat på mig i alla år. Min familj. Min nya egna lilla familj. Aldrig igen att han ska få förstöra mig. Jag tänker slåss så länge jag står upp.

 18. Monica Månsson

  Du fick mig att bryt ihop totalt med sanningen tårarna bara forsade ner, fick mig att inse hur lurad jag är och hur illa det är. Tack från en Emaptiker som föll sten hårt men haft en magkänsla men inser nu

 19. Hej Leo!
  Liksom många andra är jag gift med en narcissist…..men jag försöker dagligen att ”lära och uppfostra” honom. Jag har förstått att det kommer nog att vara så här resten av livet!
  Vissa dagar har jag bara lust att sticka…men var ska jag ta vägen!
  Just nu är mitt mål att få honom att förstå att jag är inte beroende av honom, jag behöver inte honom men jag älskar honom.. han brukar, när han inte får som han vill, hota med skillsmässa. Och nästa gång han säger det så kommer jag att verkställa det!
  Jag har läst, lyssnat och pratat om narcissism länge nu och förstår mycket mer och inser vilken jävla makt JAG har över honom!
  Jag är oerhört stolt över mig själv och den starka kvinnan jag blivit!

  Tack Leo! Jag har lyssnat i timmar, och även om och om igen, på dig (Och amerikanska psykologer) och det har gjort mig stark.

  Marie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Hur du hanterar en narcissist

50 % Rabatt

Online kurs

Hur du hanterar en

Narcissist

4 bonusar ingår

Rulla till toppen