Hur du hanterar en narcissist

Hur du hanterar en narcissist
Har du råkat ut för en narcissist? Svårt att sätta gränser? Varför är det svårt att hantera narcissister?Tänkte dela med mig lite tips på hur du hanterar en narcissist Narcissister kan finnas i familjen, de kan vara din vän, kollega på jobbet, du kan vara tillsammans med en och de påverkar dig mer än du tror.

Hur du hanterar en narcissist

Har du råkat ut för en narcissist? Svårt att sätta gränser? Varför är det svårt att hantera narcissister?Tänkte dela med mig lite tips på hur du hanterar en narcissist

Narcissister kan finnas i familjen, de kan vara din vän, kollega på jobbet, du kan vara tillsammans med en och de påverkar dig mer än du tror. Men först vill jag ge dig ett annat perspektiv så du får större förståelse gällande narcissister.

Enligt Sigmund Freud så går detta tillbaka till barndomen och vi alla föds med en narcissisk sida, allt kretsar runt oss och personligen så tror jag att den finns där för att hjälpa oss överleva. När vi växer upp börjar vi bli medvetna om vår omgivning och börjar sakta släppa fokus på Jaget och integrera oss med vår omgivning. Men vad gör att vissa fastnar i stadiet av ego och överlevnad?

Det finns säkert flera faktorer som påverkar och oftast handlar det om att som barn har en narcissist inte fått inre och yttre trygghetsbehov tillgodosedda.

Typiska tecken på narcissism

 • Överdrivna känslor av att var viktig/speciell
 • Drivs av makt, status, berömmelse och kontroll
 • Manipulerar , ljuger och utnyttjar för att nå sina mål
 • Överdrivet behov att beundran
 • Ett högfärdigt eller arrogant beteende
 • Saknar empati

Narcissister lyfter upp sig själva och pratar om hur bra de är, speciellt i relationer så lyfter de dig till en början för att senare bryta ner dig. De får dig att ifrågasätta dig själv och när en narcissists inte får som de vill reagerar de aggression för att sedan bli offer.

På djupet så behöver du förstå att egentligen handskas du med en personlighet som är rädd för att bli övergiven och deras existens är i fara (överlevnad). Eftersom de inte kom förbi stadiet (ego) så har har deras utveckling stannat och sinnet fastnat i en loop. Så för att de ska överleva så behöver de manipulera, göra dig handlingsförlamad och skapa en tro att du inte klarar dig utan en narcissist.

Vill du gå djupare och förstå kontraktet mellan narcissisten och empatikern? Klicka på videon

Tips på hur du hanterar en narcissist 

Sätt tydliga gränser

Du behöver vara övertydlig med en narcissist, säga NEJ och sätta tydliga gränser. De kommer spela på ditt samvete, skuld och din empati för att få som de vill. Kom ihåg att du inte handskas med en vanlig/normal person utan en narcissist.

Involvera dig inte i deras projekt

Kom ihåg att deras spel går ut på att dra in dig i deras värld och ju mer du blir inblandad i deras projekt ju svårare blir det för dig att ta dig ur. Kommer krävas mental styrka. Undvik inbjudan till tillställningar, ta inte emot gåvor, middagar m.m för det hjälper dig att ha distans.

Det är inte ditt fel

En narcissist kommer göra allt i sin makt för att du ska ta på dig skulden och du kommer aldrig vinna eftersom i slutändan kommer det ändå vara ditt fel. Stärk din självkänsla och tro på dig själv.

Ha distans

Ha stunder för dig själv där du får tänka och få perspektiv på saker. Kom ihåg om du har en narcissist runt dig så kommer de inte få vara ifred. Har du någon du kan ventilera med? Lever du med en narcissist så rekommenderar jag att du pratar med en samtalsterapeut

Lyssna på din känsla 

Dina känslor kommer ge dig en obehagskänsla när de pratar om något och det är tecken på att du håller på att bli manipulerad. De använder din empati för att få tillgång till dig och kontrollera dig. Så fort du får obehaget välj att inte lyssna, avbryt deras mönster med att säga tex något som inte har med samtalet att göra. Tekniken är att lära sig höra utan att lyssna!

Ge upp spelet Hjälpare och Offer för att bli fri

Narcissister är duktiga jägare och du är deras byte. De livnär sig på din energi, rädsla och hoppet om att det kommer bli bättre. Eftersom du är Empatisk så är du måltavla för dessa personligheter. När du bryter mönstret hjälpare och offer så kommer narcissister inte påverka dig eller dras till dig mer. Eftersom Narcissister livnär sig på andras energi så kommer de gå vidare för att hitta en ny person.

Läs också: Dejtar du en kvinnlig narcissist?​

Vill du ha fler tips? Ladda ner checklistan nedan ( Verktyg att hantera besvärliga människor)

 

HUR DU HANTERAR

Hur du hanterar en narcissist

EN NARCISSIST

Här kommer du ta del av strategier som fungerar mot en narcissist. Förutom Checklistan så kommer du få tips och verktyg varje vecka för att stärka dig. Ladda ner checklistan

Kostnadsfritt

Hur hanterar du narcissister? kommentera gärna och dela gärna bloggen så fler får tillgång till verktyg att hantera narcissism. // Leo

gillade du artikeln?

Dela på Facebook
dela på Pinterest
dela på Twitter
dela på LinkedIn

Fler blogginlägg

Rädd för att bli avvisad

Rädd för att bli avvisad

Rädd för att bli avvisad? Är du rädd för att bli avvisad? Visste du att en hel del människor är rädda för

30 reaktioner på ”Hur du hanterar en narcissist”

 1. Fantastiskt tydlig och bra sammanfattning. Inser att jag känner minst en sån här person. Anat har jag absolut gjort ett tag. Barndom, agerande… allt stämmer. Lite mentalt armlängds avstånd kommer det att bli i framöver. Stillsamt (jag är stark som en uroxe inne i huvudet, ta i trä) återta det jag släppt efter under senaste året. Hade faktiskt redan börjat dra gränser och rensa upp innan jag läste/hörde detta. Vänskap, vaksamhet, vetskap och nyfikenhet (jobbar med människor och vill ju också lära mig!!)… och stillsamt dra sig bakåt. Sätta samma gränser som brukar funka automatiskt i andra relationer. Håll tummarna för att detta funkar! 🙂

 2. Så oerhört bra o lärorikt att lyssna på dig.
  Gav mig oerhört mkt att ta till mig.
  Är ju själv väldigt empatisk.
  Så tack så hemskt mycket
  Mvh Ola

 3. Hur ska jag hantera min dotter (35 år) som har narcissistisk beteende, svårt som manna att ta avstånd å hon är ensamstående mamma till 2 barn o behöver mkt hjälp

 4. Jag är en empatisk person som träffade en man jag misstänker är narcissist. I början var allt helt fantastiskt, han hade aldrig varit så kär, allt föll på plats med mig, han höjde mig till skyarna. Han fick mig att känna mig otroligt speciell och jag föll som en fura. Han pratade om tidigare tjejer som ”psykfall” som han fått blockera på sociala medier. Människor i allmänhet var idioter, körde bil dåligt, hade ingen koll eller moral eller någonting enligt honom. Han har en betydande position på sitt jobb. Jag var sårad sedan en tidigare relation och har svårt med tillit och ifrågasatte honom några gånger när han betedde sig knepigt, vände bort telefonen när det ringde osv. Jag hade bestämt mig för att inte se mellan fingrarna med sådant för att dra en tydlig gräns för mig själv. Detta rämnade hela hans bild av sig själv och han tog distans och blev kall. Han valde att gå från så himla kär till att göra slut men ville gärna ha mig kvar som vän. Jag var väldigt stöttande, han är en sådan som växlade mellan att vara överlägsen och världens största offer. Spelade på sin svaghet för då fick han min fulla uppmärksamhet. Det funkade inte för mig och jag sa ifrån. Då blev han så kränkt och blockerade mig överallt. Så nu är väl jag också ett ”psykfall” som inte spelade med i hans spel. Har fått höra i efterhand att han gjort såhär med minst sex andra tjejer i min stad. Fort fram, superkär, sen bli kall och bryta.

  Jag ältar och känner mig fortfarande förvirrad. En månad har gått utan kontakt. Jag tror han ser mig som en ”ond” människa och jag borde inte bry mig för jag såg hur svag han är bakom allt det där. Men det väcker också min empati. Ibland är det till ens nackdel att vara så himla förstående.

  Mycket bra och tänkvärt inlägg. Tack!

  1. Hej Maria ,

   Det är så narcissister jobbar. Tror att fortsätt vara “No contact” och eftersom du har upplevt obehaget fram och tillbaka så tror ju din hjärna att han är din räddning ( Du kan läsa mer om Stockholm syndromet). Tack för din delning // Leo

   1. Tack Leo!
    Att jag inte tänkt på det innan. Det traumatiska bandet är ju typ samma sak. Jag har bara inte kommit fram till hur jag ska förhålla mig till det som hände. Men det förklarar ju en del.
    Inbillade jag mig alltihop? Sådana tankar kommer. Men jag VET att han är sjuk och att jag har rätt. Han var inte bra för mig. Nu ska bara tiden få göra sitt och jag ska öva att tänka på rätt sätt när mina tankar skenar iväg.

    1. Det är inte ditt “fel”.. Vet hur man gör när man är empatiker ” Kunde jag har gjort det annorlunda?” “Tänk om…” De är duktiga på manipulera och det är inte lätt att upptäcka spelet från början. Omgivningen har redan gett dig svaret och du kan inte rädda honom! När vi ger upp hoppet om.. så blir vi fria så ibland är det bra att ge upp och gå vidare! Personen som kommer göra dig lycklig och är lösningen på dina problem är DU!

 5. Hej jag vet det höres lite dumt ut. Men jag e så arg for at jag föll i en sånn fella. Jag trodde alt han sa och han behandlade mej så bra i början. Sen när jag blev gravid totalt förandade han sej . Nu 3 år efter ser jag at han e en stor narcissisten . Han sög ut all min energi och fick folk emot mej. När han var problemet i vårt förholdane , kunne gå ut att festa vär med tjejar , knarka osv. Sen vände han om at det va mitt fel at han kunne gjöra så her på grunn av jag inte gav han nog kärlek.. det var et stort stress med han. Nu sitter jag her bittert och forsöker att ta mej ut från detta ektenskapet. Kan man konfrontera en narcissist om at han e narcissist ? Kan dom bli betre med terapi? Fins det något sett att knäcka dom?

  1. Hej Sara,
   Tyvärr så går det inte att konfrontera en narcissist och de kommer neka eftersom de är perfekta. Vissa kan bli bättre om de väljer att ta tag i saken. Men hoppas inte utan det tar tid och tror att det är lättast att släppa och gå vidare med ditt liv. / Leo

 6. Hej! Är så glad att jag hittat hit.
  Jag fick mitt första barn för 7 månader sedan, det var då, min svärmor visade en helt ny sida. Mitt barn var 3 dygn gammal och det första hon kommenterade när hon kom hem till oss var att jag hade mage kvar och började kritisera oss för att vi inte hade fått barnet att sova i vaggan ännu. I detta oerhört sköra ögonblick som nybliven mamma försökte jag väldigt snabbt bestämma träff för att prata med henne om en rad olika incidenter, likt detta fast mer subtilt ex, sur, arrogant, besviken alla de gånger hon träffade oss och vårt barn. Det visade sig att hon bland annat var besviken över att hon inte fått hålla vårt barn första gången. Barnet sov då i min famn och jag tänkte inte ens tanken att min svärmor skulle kunna vara brsviken efter att hon första gången fått se sitt barnbarn. När jag tog på mig allt ansvar att försöka lösa det med svärmor, då min man ansåg att det var min konflikt att lösa och ställde sig helt utanför när jag försäkte sätta gränser för att återhänta mig från förlossning etc…detta har nu fortsatt och eskalerat. Jag har just nu ingen kontakt med svärmor för att läka efter allt det hon hann utsätta mig för som tyvärr blev ett trauma på grund av mitt sköra tillstånd. Det har tagit lång tid att förstå att hon är sjuk. Men har börjat sätta ihop pusslet mer och mer.
  Problemet är att min man inte förmår stå emot sin mamma som är väldigt duktig på att göra livet surt om man inte gör som hon vill. Detta erfar jag hela tiden. Hon skickar sms med ultimatum om att hon ska bryta kontakten osv. Tagit bort oss från insragram för att senare tagga oss i inlägg att hon saknar oss och en massa hjärtan.
  Jag har tyvärr fått ta all skit och är den enda som står upp mot denna människa. Hela familjen är medberoende och går hennes ärenden. Hon har också börjat sprida lögner om mig till sina kollegor och människor i hennes omgivning för att få stöd och empati.
  Jag får panik varje gång hon hör av sig…väldigt ofta genom enormt mycket gåvor till vår dotter. Hon syr och virkar massor av saker som hon ibland skickar med min man eller på posten. Hon gör tvärt emot vad jag tidigare önskat ex. Gillar inte rosa till min dotter då det är så sterotypt. Nu är nästan allt i rosa och hon lägger ut grejor hon gjort i sociala medier för att visa hur fin och gullig hon är. Alla gåvor känns som övergrepp och det är väldigt jobbigt att behöva ha allr hemma. Det fyller nu en hel garderob. Finns det några bra tips på hur man i konkret form ska bemöta en sån människa, för jag antar att jag kommer behöva möta henne någon gång i framtiden efrersom det är min mans mamma och han inte orkar bryta kontakt och ej heller har insikt om problematiken.

  1. Hej Ida,

   Tack för din delning och vilken utmaning. Förstår medberoendet och det ligger ju hos din man att kliva ur beroendet och skulden för att sätta tydliga gränser. Kanske ta paus från relation till sin mor ett tag och det vikigaste är att du står på dig fast att det känns jobbigt. Har du fler frågor maila mig gärna på info@leoeid.com

 7. Hej! Tack för en bra sida och upplysande videor. Kom till insikt igår att det finns en narcissist i föreningen där jag är medlem. Som pedagog markerade jag instinktivt gränser när han klev över dem (Vi spelade brädspel och när vi gjorde drag som inte passade honom skrek han flera gånger “Fan ta dig!” åt mig och de andra spelarna, och när jag markerade det felaktiga i det gjorde han inte så i resten av partiet). Han krävde dessutom regeländringar som gynnade honom – även där markerade vi att vi inte ställde upp på det.

  Jag undrar hur man skall bemöta de uppenbarliga lögnerna han drar… förra gången vi spelade spel för några veckor sedan stoltserade han med hur mycket högskolepoäng han läst in – vilket var en summa som inte var trovärdig utifrån hans låga ålder…. igår nämnde han återigen sina högskolepoäng, men nu var de sex(!) gånger så många. Räknade ut att det skulle ta över 20 år att läsa in så mycket poäng om han så läste tre kurser parallellt varje termin. Skall man påpeka det absurda i alla hans märkliga och bombastiska påståenden eller låta det bero?

  Slutligen en sista fråga: Han har nämnt att han har en flickvän, och efter att ha sett videorna och läst kommentarerna här, och dessutom läst runt lite på andra platser blir jag orolig för henne -om hon finns, alltså. Killens trovärdighet är ju noll. Hur kan man hjälpa henne isf?

  1. Hej Lars,
   Som du märker så är det en hel del lögner och de kommer alltid med ny information och till slut blir man förvirrad. Varför han gör så är för att hela tiden visa hur överlägsen han är och alla andra är mindre värda. Du får ta det narcissister säger med nya salt. Lägg inte energi på att lösa något för de är inte intresserade av att lösa sin situation eller lögner. Sen om han har flickvän eller inte, svårt att säga och ifall det är så? Vad kan du egentligen göra? Hon kommer upptäcka det förr eller senare hur det ligger till.

   Viktigaste här är att inte slösa energi på fel saker och risken är att du tappar dig i allt detta.Ha distans helt enkelt! Hoppas detta hjälper dig annars får du gärna höra av dig och tack för din feedback!!

   1. Tack för snabbt svar. Nästa gång vi har spelträff där han dyker upp kommer han säkerligen vilja spela vid samma bord som mig. Hur avspisar jag honom på smidigast vis?

    Funderar på om det vore bäst att helt enkelt säga att jag upplever att han och jag inte är kompatibla med varandra och att jag inte vill spela med honom för att han tar för lång tid på sig när han gör sina drag. Spelet vi spelade senast skulle ta 1 1/2 timme, men det tog istället 3 timmar. Jag vill helt enkelt kunna få tid att spela fler partier under en spelkväll.

    Kommer en narcissist kunna acceptera detta raka och sanna skäl?

 8. Tack! Jag saknar dock ett avsnitt om hur man får en narcississt att förstå problemet. Min pappa visar tydliga drag och jag försöker sätta gränser. Men han vill inte förstå fast jag varit väldigt uppriktig. Jag har sagt att han behöver gå i behandling om han ska va en del av vårt liv, men det vill han inte – han tror inte på terapi. Men ändå fortsätter han höra av sig och liksom lägga problemet i mitt knä, att jag ska ordna att det är synd om honom.

  1. Eftersom de har en världsbild av att de är perfekta så kan de inte ha fel eller se sina brister. Tror nyckeln för dig är att sluta hoppas eller försöka hjälpa. Du kommer bara bygga på känslan av att inte vara tillräcklig. tror också du behöver titta på vart går din gräns ? Gränsen mot dig själv?

 9. Äntligen! Bästa förklaringen jag hört!
  Nu förstår jag mönstret och att det inte är någon idé att gå och vänta på att narcissisterna ska ändra på sig.
  Mycket tid och energi har gått åt att grubbla över deras beteenden. Och att jag som “empatiker” fastnar i det här mönstret, men kan göra något åt det 🙂

 10. Tack för bra video!
  Har just insett att jag har en kollega som är narcissist. Hur väl av de typiska beteende för en narcissist stämmer med hennes och att hennes beteende påverkar så otroligt mycket på stämningen på jobbet.
  Kan deras beteende bli värre när det är mera orolig på jobbet? För hennes har escalerat den senaste tiden.
  Nu vet jag hur jag ska bemöta det så bara att börja göra det i praktiken och att inte låta sig påverkas så personligt av hennes beröm och nedtryckning, som blir det svåraste.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *