3 olika typer av empatiker - Från hjälpare till medberoende - Leo Eid AB

3 olika typer av empatiker – Från hjälpare till medberoende

3 olika typer av empatiker

3 olika typer av empatiker

Man har hört en hel del om empati men i den här bloggen så tänkte jag ta upp 3 olika typer av empatiker. Så hur väl utvecklat är din empati?

Så vad är empati?

Empati är en komplex psykisk process som innebär att känna vad den andre känner. Oftast är detta omedvetet hos oss människor och när tex när vi har pratat med någon som är ledsen så kan vi uppleva ledsenhet när vi går därifrån och förstår inte alltid vart sorgen kommer ifrån.

Så om du är väldigt medveten om din empati då är du väldigt duktig på att avgöra från vem dessa känslor kommer ifrån.

Vad är sympati? Du kanske undrar vad skillnaden är? Sympati är en känslomässig samhörighet med en annan person! Tyvärr så är vi mer tränade i att vara relaterade till andra personer när de lider och på något sätt är det där vi möts och känner samhörighet.

Så först kommer jag gå igenom de 3 olika typerna av empatiker och längre ner får du tips på hur du ska hantera din empati. Så vilka 3 olika typer av empatiker finns det?

Läs också: hur du hanterar energitjuvar

3 olika typer av empatiker

 

1 Den autentiska empatikern

På den här nivån så har du väldigt mycket medvetenhet och är högkänslig. Du vet dina begränsningar och du har förmågan att säga NEJ. Du vet att du har ett val och du kan backa när du känner att du inte har tid eller energi. På den här nivån så är det bortom egot och du hjälper när du vill hjälpa och vill inte ha något tillbaka eller stå i centrum.

2 Hjälparen

På den här nivån så börjar vi se sprickor och brister hos empatikern. Som hjälpare älskar du att stå i centrum och du hjälper gärna grannen med soporna, kyrkan och ställer upp ofta. Intentionen är god och du gillar att ge. På den här nivån så har du en en agenda och ego i bilden. Du är väldigt duktig på att ge och förstå andras behov innan de själva har förstått vad de behöver.

Nackdelen här är att du har svårt att hålla tillbaka, du har hjälpläge hela tiden och hamnar i obalanser. När du inte får du inte får det du behöver så kan du bli passivt aggressiv, bitter och dra dig undan.

På den här nivån så har hjälparen kontroll på sin empati och har förmågan att dra sig undan och säga NEJ.

 

3. Medberoende

3 olika typer av empatiker

På den här nivån har man ett behov att rädda en annan person, besatt av personen och hittar gärna (renoveringsobjekt). Man jobbar med att transformera en annan person och de är duktiga på att hitta personer som är känslomässigt inte tillgängliga.

Rädslan som oftast dyker upp hos en medberoende är rädsla för att bli övergiven och när den gör sig påmind så kan de bli rädda, rationella, aggressiva, våldsamma och får man inte som man vill så kan man börjar isolera sig, ha självmordstankar och vissa försöker begå självmord. Offerroll är klassiskt hos en medberoende när den inte får som den vill.

7 STEG TILL 

FRAMGÅNG

Fyll i så har du boken inom 5 minuter

Leo kommer dela med sig av hemligheten bakom framgång + att du kommer få ta del av andra verktyg och bonusar

Kostnadsfritt

Vem är du av dessa 3 olika empatiker? Hur stark är din empati? Spelar det roll?

Nyckeln för att du ska ha kontroll över din empati är självkännedom. Det betyder att du har koll på vem du är, dina känslor och dina egna gränser.

Viktigt att du lär dig säga NEJ. Vi människor har en god intention att hjälpa andra och ibland är bästa hjälpen att inte hjälpa och ha tillit till att varje individ har förmågan att göra det omöjliga möjligt.

Ifall du är på den nivån att du är medberoende så behöver du sluta hitta renoveringsobjekt och ditt värde ska inte baseras på om du hjälper någon eller inte.

Läs också: Våga lyssna på din inre röst

Så hur har du gjort för att hantera din empati? Dela med dig i kommentarsfältet!

gillade du artikeln?

Dela på Facebook
dela på Pinterest
dela på Twitter
dela på LinkedIn

Fler blogginlägg

att leva i nuet

Att leva i nuet: 3 tips

Att leva i nuet – Hemligheten till ett lyckligare liv Vad krävs det för att leva i nuet? Hur ofta är du

2 reaktioner på ”3 olika typer av empatiker – Från hjälpare till medberoende”

 1. Susanne Uniewski

  Hej Leo!
  Jag heter Susanne och är i stort behov av att komma i kontakt med dig.
  Är det möjligt på något sätt.
  Jag har läst och tittat på dina videos och är verkligen i akut behov av hjälp.
  Jag vet inte hur det funkar men skulle va otroligt tacksam för svar.

  Vänligen/Susanne.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen